Kohti monimuotoisempia metsiä

Uutiset | 8.4.2024
Jaa tämä artikkeli

Harvestia on julkaissut monimuotoisuusohjelmansa – Kohti monimuotoisempia metsiä. Ohjelman tavoitteena on yhdessä metsänomistajien kanssa vahvistaa luonnon monimuotoisuutta sekä tehdä sopeutuvia ja kestäviä tulevaisuuden metsiä.

Monimuotoisuustyötä on tehty metsissämme 1990-luvulta lähtien. Tutkimusten ja maanlaajuisen seurannan mukaan käytetyt keinot ovat toimivia ja paljon hyvää on saatu aikaan. Muun muassa lehtipuuston määrä on kasvanut huomattavasti, monimuotoisuudelle arvokasta haapaa on metsissämme enemmän ja avohakkuukohteille jätetyn säästöpuuston määrä on lähes kolminkertaistunut 30 vuoden aikana. Positiivinen kehitys kannustaa metsänomistajia ja kaikkia metsäalan toimijoita jatkamaan monimuotoisuuden eteen tehtävää työtä ja parantamaan edelleen tekemisen laatua.

Harvestia – Kohti monimuotoisempia metsiä -ohjelma sai alkusysäyksen Metsäteollisuus ry:n ja Sahateollisuus ry:n syksyllä 2023 julkaisemasta Puuta jalostavan teollisuuden tiekartasta Monimuotoisemmat metsät.

Monimuotoinen metsä on tulevaisuuden metsä

Harvestian tavoitteena on yhdessä metsänomistajien kanssa luoda kestäviä metsiä, jotka kykenevät paremmin sopeutumaan mahdollisiin tulevaisuuden haasteisiin. Yksi haasteista on ilmastonmuutos, joka toisaalta lisää puuston kasvua mutta toisaalta lisää metsiemme tuhoriskiä. Hyvällä metsän- ja luonnonhoidolla voimme vahvistaa ilmastokestävyyttä. Mitä monimuotoisempi metsä on, sitä paremmin se pystyy sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin.

Millaisilla keinoilla kohti monimuotoisempia metsiä?

Harvestialla noudatamme kaikessa toiminnassamme lainsäädännön ja metsäsertifioinnin vaatimuksia sekä hyvän metsänhoidon suosituksia. Luonnon monimuotoisuuden huomioiminen on näissä kaikissa kiinteänä osana ja osa puunkorjuun arkea. Metsänomistaja voi tavoitteidensa mukaisesti tehdä metsässään luonnonhoidon toimia yli näiden vähimmäisvaatimusten. Kuuntelemme, kannustamme ja toteutamme metsänomistajan toiveita.

Voimme turvata ja vahvistaa metsäluonnon monimuotoisuutta monilla eri keinoilla. Kohti monimuotoisempia metsiä -ohjelmassa korostamme seuraavia toimia, joilla voimme lisätä monimuotoisuudelle tärkeitä rakennepiirteitä metsiimme.

Säästämme hakkuissa kaiken lahopuun. Lisäämme lahopuuta tekemällä vähintään kolme tekopökkelöä hehtaarille.

Monipuolistamme puulajisuhteita lisäämällä lehtipuiden osuutta ja harvalukuisempien lehtipuiden määrää.

Jätämme vesistöjen ja pienvesien reunoille riittävät suojakaistat.

Keskitämme säästöpuut monimuotoisuuden kannalta merkittävimpiin maastonkohtiin.

Laadunseuranta auttaa kehittymään  

Harvestiassa seuraamme puunkorjuun laatua monin eri tavoin. Laatua arvioivat toimihenkilömme, puunkorjuun urakoitsijat omavalvontana ja myös ulkopuolinen toimija ostopalveluna. Tärkeänä osana toiminnan kehittämisessä on myös metsänomistajilta saatu palaute. Olemme kehittäneet laadunseurantaa vastaamaan monimuotoisuusohjelman tavoitteita.

”Seuraamme ja raportoimme jatkossa muun muassa harvennusvoimakkuutta ja eri luontokohteiden ominaisuus- ja paikkatietoa kaikilta työmailtamme. Teemme jatkossa myös laajaa korjuulaadun seurantaa ulkopuolisen tarkastajan toteuttamana, jolloin saamme arvokasta tietoa toimintamme laadusta ja kehitystarpeista. Työmaakohtaiset omavalvonta- sekä luontokohdetiedot raportoidaan jatkossa metsänomistajille aina puukaupan yhteydessä”, kertoo hankintajohtaja Jari Takkinen.

Kaikkien yhteinen asia

Harvestia – Kohti monimuotoisempia metsiä -ohjelman myötä olemme sitoutuneet edistämään luonnon monimuotoisuutta kaikessa toiminnassamme. Tämä edellyttää luontotavoitteiden sisäistämistä osaksi jokapäiväistä toimintaa läpi koko organisaatiomme.

Uuden monimuotoisuusohjelman jalkauttaminen on lähtenyt rivakasti käyntiin. Kuluvan vuoden aikana on tulossa koulutuksia puunkorjuussa toimiville ja myös infotilaisuuksia metsänomistajille.

”Olemme alkuvuoden aikana järjestäneet koulutustilaisuuksia useilla paikkakunnilla urakoitsijoillemme sekä omalle henkilöstöllemme. Jatkamme koulutuksia maastossa kevään kuluessa ja lisäksi tulemme järjestämään aiheeseen liittyviä tilaisuuksia myös metsänomistajille loppuvuoden aikana. Kestävän metsien käsittelyn tavoitteet on otettu myös kiinteäksi osaksi yhtiön palkitsemisjärjestelmää, Takkinen sanoo.

Tutustu monimuotoisuustoimintaamme

Harvestia – Kohti monimuotoisempia metsiä

Puuta jalostavan teollisuuden monimuotoisuus-tiekartta Monimuotoisemmat metsät. Metsäteollisuus ry ja Sahateollisuus ry.

Artikkelit - 10.6.2021
Harvennushakkuut ovat tärkeä osa suomalaisten metsien hoitoa, sillä ne pitävät metsät terveinä ja elinvoimaisina. Suunnitelmalliset ja yhteistyössä ammattilaisten kanssa toteutetut harvennushakkuut tuovat metsänomistajalle myös rahanarvoista hyötyä, sillä ajallaan tehtynä ne voivat kasvattaa metsän tuottoa jopa 50% verrattuna siihen, että harvennukset jätettäisiin kokonaan tekemättä.

Harvestia

Harvestia Oy on Mondi Groupin omistama puunhankintayhtiö. Harvestia hankkii puut Mondi Powerfluten Kuopion Sorsasalossa sijaitsevalle tehtaalle.
Lisäksi Harvestia toimittaa puuta yhteistyökumppaneilleen. Harvestia ostaa kuitu-, tukki- ja energiapuuta sekä pysty- että hankintakaupalla.

Tietosuojaseloste