Savon ammattiopiston ja Harvestian koulutusyhteistyö

Artikkelit | 9.11.2021
Jaa tämä artikkeli

Turvallisuus tähtäimessä

Harvestian vaatimukset urakoitsijoille ja heidän työntekijöidensä osaamiselle ovat tarkentuneet viimeisen parin vuoden aikana. Urakoitsijoille asetettavat vaatimukset tähtäävät turvallisuuden parantamiseen Harvestian työmailla. Harvestialla turvallisuus onkin tärkein asia, joka ohjaa kaikkea toimintaa. Yksi nykyisistä vaatimuksista on koneenkuljettajien metsäalan tutkinto. Harvestia ja Sakky selvittivät yhteistyön mahdollisuutta koneenkuljettajien kouluttamiseksi. Yhteinen malli ja ratkaisu tähän löydettiin ja koneenkuljettajien koulutus alkoi alkuvuodesta 2020. Jokaiselle ilman tutkintoa olevalle moto- tai ajokoneenkuljettajille mahdollistettiin koulutuksen aloitus töiden ohessa, joka johtaa metsäalan tutkintoon.

Kehittynyt ja räätälöity koulutusmalli

Eritysesti kokeneemmat motoilla ja ajokoneilla toimivat henkilöt ovat monesti itseoppineita ja työ on tekijäänsä opettanut ajan saatossa. Varsin perinteistä on ollut, että maatilan yhteyteen on talon isäntä hommannut aikanaan konekaluston, alkanut urakoida maatilan pidon ohessa ja hommaamaan leivän jatketta. Varsinaista koulutusta puiden tekoon ja ajoon ei ole saatu kuin korkeintaan kantapään kautta. Nuoremmalla väellä tilanne on usein toinen. Metsäalan koulutus on käyty, esimerkiksi hakkuukoneen tai ajokoneen kuljettajan koulutus. Tämän jälkeen on siirrytty metsän puolelle koulun penkiltä.
Koulutus ja tutkinto suoritetaan näyttöperusteisesti eikä perinteistä koulun penkillä istumista koulutuksessa juuri tule. Koulutukseen sisältyy myös muita osiota, joten pelkällä näyttökokeella ei tutkintoa heru. Koulutukseen kuuluvat näyttöjen lisäksi mm. erilaisten korttien ja kurssien suorittaminen kuten työturvakortti sekä ensiapukurssi. Riippuen henkilöstä ja koulutuksesta, koulutukseen voi kuulua lisäksi luonnonhoitoa, kasvinsuojelu metsätaloudessa -koulutus sekä tulityökortti. Koulutus järjestetään joustavasti ja voikin sanoa, että koulutuksen sisältö räätälöidään henkilön mukaan. Koulutuksen laajuus on kokonaisuudessaan 150 osaamispistettä.

Ammattilaiseksi opintojen ja työkokemuksen kautta

On tärkeää muistaa, että koulutuksen käyminen ja tutkinnon suorittaminen eivät tee kenestäkään ammattilaista. Ammattilaiseksi kehitytään ajan kanssa, koulutuksen ja työkokemuksen kautta. Koulutus antaa perusteet ja valmiuksia toimia erilaisissa tilanteissa, mahdollisuuden vastata lisääntyviin metsäalan haasteisiin ja vaatimuksiin korjuutyömailla sekä henkilökohtaisella tasolla virallisen osoituksen osaamisesta ja taitotasosta sekä mahdollisuuden jatkokoulutukseen.
Koulutus on kestänyt keskimäärin noin puolitoista vuotta henkilöä kohden päättyen tutkinnon suorittamiseen. Koronan hellittäessä koulutus voidaan viedä läpi nopeammin mutta johtuen tutkintoon kuuluvista aikataulutetuista pakollisista osioista, koulutus kestää noin vuoden. Jatkossa koulutus alkaa kahdesti vuodessa mukaillen Sakkyn aikatauluja. Harvestia kartoittaa urakoitsijoiden ja heidän henkilöstön tilanteen ennen koulutusten alkua ja ilmoittaa heidät tarpeen mukaan Sakkylle koulutuksen aloittamista varten.
Koulutusyhteistyön alussa koulutukseen tuli 30 henkilöä. Tutkinnon saaneita lokakuun alussa 2021 oli 24 henkilöä ja loppujen tutkintoa suorittavien odotetaan valmistuvan kuluvan vuoden loppuun mennessä. Koulutuksen käyneet ovat pitäneet tutkinnon suorittamista töiden ohessa sujuvana.
Harvestialla koneenkuljettajien kouluttautuminen nähdään erittäin positiivisena asiana sekä työturvallisuuden, että oman osaamisen parantamisen kannalta. Hienoa nähdä, että moni on saanut käytyä koulutuksen läpi ja suoritettua tutkinnon. Kiitos koulutuksen käyneille sekä opettajille. Jatketaan samaan malliin myös tulevaisuudessa.

Uutiset - 23.6.2021
Harvestia -brändi samalle tasolle yhtiön toiminnan kanssa Aloitimme keväällä 2021 brändinkirkastusprojektin jossa tavoitteena oli tuoda Harvestia -brändi yhtä korkealle tasolle muun yhtiön toiminnan kanssa ja kehittää viestintäämme ajan tarpeiden mukaiseksi. Yhtiön toiminta on kehittynyt asetettujen tavoitteiden mukaisesti mutta Harvestia -brändi itsessään ei ollut pysynyt kehityksen vauhdissa mukana ja siksi asiaan tuli ottaa kiinni. Mutkattomin tapa tehdä puukaupat Brändilupauksemme ”mutkattomin tapa tehdä puukaupat” on kiteytys siitä, miten asiointi Harvestian kanssa on helppoa ja suoraa. Asiakkaanamme asioit yhden hankintaesimiehen kanssa koko puunmyyntiprosessin…
Artikkelit - 6.10.2021
Kesällä 2021 Harvestian rivejä vahvisti kaksi kesätyöntekijää, Ville ja Marikki. Ville vietti kesäänsä hankinnan tehtävien parissa Kangasniemellä ja Marikki logistiikan parissa Kuopiossa. Alta pääset lukemaan heidän kesätyökokemuksiaan. Ville Paappanen, KangasniemiHankinta ”Suhde metsään ja lopulta metsätalouteen tulee jo kotoa. 15-vuotiaana raivasin taimikoita kesätyönä, josta tie vei ammattikouluun metsäkoneenkuljettajalinjalle. Joidenkin metsäkoneenkuljettajavuosien jälkeen palo päästä vaikuttamaan asioihin vahvistui, ja päädyin metsätalousinsinööriopiskelijaksi Mikkeliin. Parin vuoden opiskelun jälkeen hain kesätöitä Harvestialta, ja se kannatti. Kesän aikana olen oppinut erittäin paljon puunhankintaan sekä puukauppaan liittyviä asioita.…
Artikkelit - 10.6.2021
Harvennus metsän arvokasvun perustana Harvennushakkuut ovat tärkeä osa suomalaisten metsien hoitoa, sillä ne pitävät metsät terveinä ja elinvoimaisina. Suunnitelmalliset ja yhteistyössä ammattilaisten kanssa toteutetut harvennushakkuut tuovat metsänomistajalle myös rahanarvoista hyötyä, sillä ajallaan tehtynä ne voivat kasvattaa metsän tuottoa jopa 50% verrattuna siihen, että harvennukset jätettäisiin kokonaan tekemättä. Tiedätkö, kuinka harvennushakkuut vaikuttavat metsän hyvinvointiin ja tuottavuuteen? 1. Harvennushakkuut parantavat metsän elinvoimaa ja terveyttä Metsänhoidollisesta näkökulmasta harvennushakkuiden rooli on merkittävä. Harvennuksessa poistetaan heikkoja ja huonokuntoisia puita, jolloin kasvutilaa, ravinteita ja valoa vapautuu…
Artikkelit - 9.11.2021
Turvallisuus tähtäimessä Harvestian vaatimukset urakoitsijoille ja heidän työntekijöidensä osaamiselle ovat tarkentuneet viimeisen parin vuoden aikana. Urakoitsijoille asetettavat vaatimukset tähtäävät turvallisuuden parantamiseen Harvestian työmailla. Harvestialla turvallisuus onkin tärkein asia, joka ohjaa kaikkea toimintaa. Yksi nykyisistä vaatimuksista on koneenkuljettajien metsäalan tutkinto. Harvestia ja Sakky selvittivät yhteistyön mahdollisuutta koneenkuljettajien kouluttamiseksi. Yhteinen malli ja ratkaisu tähän löydettiin ja koneenkuljettajien koulutus alkoi alkuvuodesta 2020. Jokaiselle ilman tutkintoa olevalle moto- tai ajokoneenkuljettajille mahdollistettiin koulutuksen aloitus töiden ohessa, joka johtaa metsäalan tutkintoon. Kehittynyt ja räätälöity koulutusmalli Eritysesti…

Harvestia

Harvestia Oy on Mondi Groupin omistama puunhankintayhtiö. Harvestia hankkii puut Mondi Powerfluten Kuopion Sorsasalossa sijaitsevalle tehtaalle.
Lisäksi Harvestia toimittaa puuta yhteistyökumppaneilleen. Harvestia ostaa kuitu-, tukki- ja energiapuuta sekä pysty- että hankintakaupalla.

Tietosuojaseloste