Mondi Group hyväksyi kesällä 2021 yli sadan miljoonan euron investointihankkeen Kuopion Sorsasalossa sijaitsevaan aallotuskartonkitehtaaseen. Investoinnilla vastataan kasvavaan kysyntään, parannetaan tuotteen laatua ja kustannuskilpailukykyä sekä vahvistetaan tehtaan ympäristötehokkuutta. Investointi kasvattaa tehtaan vuosikapasiteettia noin 55 000 tonnilla. Samalla myös vuotuinen puunkäyttömäärä kasvaa noin 200 000 m3. Investointi on tarkoitus saattaa päätökseen vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä. Merkittävä investointi Kuopion Sorsasalon tehtaaseen tarkoittaa tasaista kysyntää koivukuidulle myös tulevaisuudessa. Puun kysynnän kasvu luo Pohjois-Savon sekä lähimaakuntien metsänomistajille hyvät tulevaisuuden näkymät.

Metsän harvennus on sijoitus tulevaisuuteen
Oikea-aikaisella ja aktiivisella metsänhoidolla pidämme metsät ja niiden puuston elinvoimaisina ja terveinä. Puun käytön kasvu ei siis tarkoita metsävarojen ehtymistä – päinvastoin.
Hyvällä metsänhoidolla varmistetaan se, että metsien käyttöä voidaan lisätä vahvistaen samalla niiden kasvua. Harvennushakkuut ovat keskeinen osa metsänhoitoa ja merkittävässä roolissa puuston kasvun kannalta. Harvennuksessa poistetaan heikkoja ja huonokuntoisia puita, jolloin kasvutilaa, ravinteita ja valoa vapautuu enemmän parhaille puuyksilöille ja jäljelle jääneen puuston kasvu kiihtyy. Oikein ja yhdessä ammattilaisten kanssa tehtynä harvennushakkuut kiihdyttävät puuston kasvua. Lisäksi harvennushakkuut vauhdittavat puuston arvokasvua ja niillä voidaan tukea myös metsän monimuotoisuutta. Tarkemmin harvennushakkuiden hyödyistä voit lukea täältä.
Pohjois-Savossa metsät voivat hyvin
Pohjois-Savossa metsien kasvu on alueellisesti koko maan kärkipäätä. Kiitos hyvän metsänhoidon! Viimeisimpien valtakunnan metsien inventointi (VMI) jaksojen aikana 2009-2020 Pohjois-Savon puuston keskimääräinen hehtaarikohtainen kasvu, sekä puuston kokonaistilavuus metsämaalla on ollut selvästi nousujohteinen ja saman aikaisesti puunkäyttö- ja korjuumäärät ovat lisääntyneet. Tekemällä harvennushakkuut ja hoitotyöt ajallaan pystymme kestävästi kasvattamaan puunkäyttömääriä, vahvistamaan metsien monimuotoisuutta sekä kasvattamaan metsien hiilinieluja myös tulevaisuudessa.

100-vuotias VMI mahdollistaa metsien laajan seurannan
Valtakunnan metsien inventointi (VMI) on metsien ja metsävarojen seurantajärjestelmä, joka tuottaa tietoa alueittaisista ja koko maan metsävaroista, maankäytöstä ja metsien omistussuhteista, metsien terveydentilasta, metsien monimuotoisuudesta sekä metsien hiilivaroista ja niiden muutoksista.
Valtakunnan metsien inventointi juhli satavuotista taivaltaan vuonna 2021. Valtakunnan metsien inventoinnin ensimmäiset maastotyöt aloitettiin vuonna 1921. Taustalla oli huoli maamme metsien tilasta ja puuvarojen riittävyydestä. Sittemmin VMI:n tuottama tilastotieto metsistä on osoittautunut niin arvokkaaksi, että inventointeja on toistettu noin 10 vuoden välein. Metsien hoito on pitkäjänteistä toimintaa. Pitkien aikasarjojen avulla on pystytty varmistamaan uusiutuvien luonnonvarojen kestävä käyttö ja hoito. Huolellinen inventointi osoittaa, että puuston kokonaistilavuus on kasvanut ja metsävaramme kasvavat edelleen. Panostamalla jatkossakin hyvään metsänhoitoon voidaan metsien käyttöä lisätä vahvistaen samalla niiden hiilivarastoa sekä metsäluonnon monimuotoisuutta.